Waarop letten bij vochtproblemen?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Let dan goed op mogelijke vochtproblemen aan onder andere de muren. Een groot deel van bouwschade is namelijk vaak te wijten aan vochtproblemen. Dit is echter niet eenvoudig, aangezien eigenaren dit kwaaltje graag camoufleren. Lees hier waarop je moet letten als je vochtproblemen wil controleren tijdens je huizenjacht.

Timing

De tijdsperiode is één van de zaken waarop je moet letten bij controle van eventuele vochtproblemen. Condensatie op het raamoppervlak is een belangrijke indicator van vochtproblemen. Tijdens de warme zomermaanden condenseert dit vocht in de lucht niet op het raamoppervlak en is de kans kleiner dat je op dergelijke problemen stoot. De winter is dus de beste periode om op huizenjacht te gaan als je vochtige muren wil detecteren.

Condensatie en natte plekken op het gelijkvloers

Wanneer je een woning betreedt is het gelijkvloers die eerste verdieping die je bezoekt. Hier is zoals eerder gezegd condens op de ramen een van de belangrijkste aandachtspunten om vochtige muren te detecteren.

Een tweede punt waar je op moet letten zijn natte plekken op de muren. Deze zie je niet vaak op het eerste zicht. Kijk daarom goed in hoeken en achter kasten.

Als derde is het belangrijk om te kijken naar de vloer. Een droge vloer voelt nooit koud aan, terwijl een natte vloer bijna altijd koud aanvoelt. Een ander teken van vochtophoping is het uitkristalliseren van oplosbare zouten in de voegen tussen de vloertegels. Dit kun je herkennen aan de witte kristallen in de voegen.

Als de woning is voorzien van een vloer in linoleum of vinyl, zou je de vloerbekleding moeten opheffen om eronder te kijken. Als de chape nat is, zal de onderkant van het linoleum waarschijnlijk beschimmeld zijn.

Schimmel op de bovenverdieping

Speur op de bovenverdieping naar schimmelplekken. Kijk in elke kamer en goed in de hoeken. Als er zich schimmelplekken bevinden, dan is de kans groot dat er een vochtprobleem is. Schimmel op de bovenverdieping wil echter niet zeggen dat het probleem zich enkel daar bevindt. Meestal situeert het probleem zich op het gelijkvloers.

Kelderplafond 

De kelder is over het algemeen de vochtigste ruimte in huis. Dit is te wijten aan het feit dat hij deels of helemaal onder grondniveau ligt. Als er zich problemen voordoen met opstijgend grondwater, is dat eenvoudig op te lossen met waterdichte pleister of coating.

In sommige gevallen situeert het probleem zich ter hoogte van het plafond, door een slechte afwerking van de maaiveldzone. Dit kan ervoor zorgen dat er regenwater naar binnen sijpelt via het kelderplafond. Dit kun je herkennen aan zoutafzettingen op het plafond.

Dak en gevel

Als laatste is het belangrijk om de staat van het dak te controleren. Ga na als alles strak ligt en in één vlak, zodanig er geen plasvorming ontstaat. Dit is zowel belangrijk bij platte als hellende daken. Ook is mosvorming op een leien dak problematisch.

Uitvallende voegen van de gevel, wijzen op een onderliggend vochtprobleem. Ook zoutuitbloedingen en alles wat groen is en blijft wijzen hierop. Barsten in de gevel zijn een teken van problemen met de afvoer.

Tip: Indien dit mogelijk is, kan het handig zijn om een architect of aannemer mee te nemen als je een woning gaat bekijken.

Gelukkig kunnen vochtproblemen in je woning behandelt worden. Lees hier meer over hoe je vochtige muren kunt injecteren. Hopelijk is het duidelijk waarop je nu moet letten als je vochtproblemen wil controleren.