Startende gitaristen doen veel te vaak een miskoop omdat ze niet goed weten waarop ze moeten letten bij het kopen van hun eerste gitaar. Er zijn helaas instrumenten te vinden die niet te stemmen zijn, of praktisch onbespeelbaar om welke reden dan ook. Wij zetten voor jou dan ook graag enkele zaken op een rijtje waarop je moet letten bij het kopen van je eerste gitaar.
Prijs van gitaar
Velen kopen om te beginnen een goedkope tweedehands gitaar. Het kan goed zijn dat je een perfect beginnersgitaartje vindt, maar vaak zijn er enkele gebreken aan die gitaren en koop je een kat in een zak. Het is aangeraden om naar een speciaalzaak te gaan alwaar je professionele raad krijgt. De betere muziekwinkels hebben al vaak voor €150 zeer goede instrumenten. Het extra geld dat je zal betalen zal zeker ten goede komen. Wanneer je toch merkt dat gitaarspelen niets voor jou is dan zijn dit soort winkels bereid om je instrument weer terug te kopen. Het moet uiteraard wel nog in goede staat zijn. Op die manier ben je niet al je geld kwijt.
Meer weten over de prijs van een elektrische gitaar?
Spaanse nylonsnarige gitaar
Een Spaanse of klassieke nylonsnarige gitaar is het ideale instrument om mee te starten. De nylon snaren voelen heel aangenaam aan je vingers, zeker voor wie het spelen nog niet gewend is. De snaarspanning is bovendien lager, waardoor je minder druk met je linkerhand moet uitoefenen om de snaren in te drukken.
Massief bovenblad
Goedkope gitaren kan je dikwijls herkennen aan een bovenblad van gelamineerd hout in plaats van massief hout. Gelamineerd hout is zeer straks, wat nadelig is want het hout kan daardoor amper vibreren. Dit soort bovenblad is dus niet ideaal voor muziekinstrumenten en wordt vooral gebruikt om kosten te besparen. Massief hout is veel beter om de vibraties van de snaren op te nemen en door te geven aan de rest van het instrument.
Afstelling gitaarsnaren
Je ziet vaak dat de snaren van een gitaar heel hoog zijn afgesteld waardoor ze vrij hoog boven de fretten liggen. Hierdoor wordt het moeilijk om de snaar in te drukken en tegen de fret te krijgen en om zuivere tonen te spelen als beginner. Je let hier dus best extra goed op.
Formaat van je gitaar
Met mensuur wordt de grootte van een gitaar aangegeven. Dit is de snaarlengte van de brug tot de topkam. Bij een normale gitaar is dit 650 mm, maar volwassenen met kleinere handen gaan ook nog wel eens over op een iets kleiner mensuur van 640 mm. Dit wordt ook wel een senorita model genoemd. Voor kinderen heb je nog kleinere mensuren.
Prijs, snaren, bovenblad, afstelling en formaat… voldoende om mee rekening te houden dus bij de aankoop van je (eerste) gitaar. Veel succes!