Waarop letten bij het kopen van zonnepanelen

Wanneer je geïnteresseerd bent in zonnepanelen zijn er enkele zaken waarop je moet letten om zoveel mogelijk energie te besparen. Onderstaande tips zorgen ervoor dat je de juiste keuze kan maken bij de aankoop van zonnepanelen.

waar op letten bij zonnepanelen
Mannen op dak met zonnepanelen

Keuzemogelijkheden: soort, prijs en aantal zonnepanelen

Wanneer je jouw research aan het uitvoeren bent over welke zonnepanelen het best bij je passen is het belangrijk om te kijken naar de soorten, de prijs en het aantal panelen je wil. Zo heb je de monokristallijn-zonnepanelen, de glas-glas panelen, … Vaak is er ook een technisch verschil tussen de soorten. Informeer je dus goed vooraf.

Hoe efficiënt zijn de zonnepanelen?

Om er zeker van te zijn dat je het maximale rendement uit de zonnepanelen haalt, is het belangrijk om te kijken naar de efficiëntie. Er zijn panelen met een ‘efficiency’ van 18%, maar ook van 16%. Voor de beste resultaten is het dus vanzelfsprekend dat je zonnepanelen kiest met een hoog percentage.

Zijn de zonnepanelen getest?

Ga voor zonnepanelen die getest zijn in een testinstituut.  Indien niet, bestaat de kans dat het gaat over B-merken van onbekende fabrikanten. Meestal kan je de onderdelen hiervan los kopen aan een goedkope prijs.

Wat is de prijs per capaciteitseenheid?

Het is aan te raden om niet naar de prijs te kijken per zonnepaneel. Je kijkt best naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp).

Wattpiek (Wp) is de capaciteit van de zonnepanelen. Een zonnepaneel kopen met een capaciteit van bijvoorbeeld 290 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 230 Wp.

Uiteraard is die laatste wel lager in prijs. Wanneer je een klein dakoppervlak hebt,  raden we aan om zonnepanelen aan te schaffen met een grote capaciteit. Kijk in dat geval naar de capaciteit per m2.

Verschillende maten

Je kan kiezen tussen zonnepanelen in 3 verschillende maten. Zo heb je standaard zonnepanelen (165x100cm), grote zonnepanelen (195x100cm) en kleine zonnepanelen (150x100cm). CIS zonnepanelen zijn meestal nog kleiner (125 x 100 cm). Het vraagt wat rekenwerk om te bepalen welk formaat je best koopt. Je maakt deze berekeningen best met de leverancier waarmee je werkt, zodat er zeker geen fouten insluipen. Deze vaklui, met hun expertise, zullen je zeker kunnen helpen.

 

Zo, dit waren de voornaamste zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Benieuwd hoe je het maximale rendement haalt uit je zonnepanelen installatie? Lees het in deze 5 tips.