Waarop letten bij onderhoud van pelletkachel?

Overweeg je een pelletkachel te kopen, maar weet je nog niet zo goed hoe deze te onderhouden? Lees hier waarop je moet letten bij dit onderhoud van je pelletkachel. Een onderhoud zorgt er namelijk voor dat je van een hoger rendement kunt genieten.

Vuur uit tijdens het schoonmaken

Tijdens het schoonmaken, zorg je er uiteraard voor dat je vuur helemaal uitgeschakeld is. Veiligheid is nu eenmaal prioriteit.

Assen verwijderen

Wanneer pellets worden opgebrand, ontstaan er assen. Maak daarom telkens de bak met assen leeg, wanneer je het pelletreservoir vult. Controleer deze inhoud ook iets vaker in de winter, wanneer je pelletkachel meer wordt aangestoken. Maak er ook een gewoonte van om de verbrandingskamer meteen te stofzuigen. Op die manier garandeer je het rendement van de kachel.

Tip: Als je een grote asproductie wil vermijden, kies je best voor pellets van goede kwaliteit. Het asgehalte van de pellets staat meestal vermeld op de verpakking. Dit moet lager zijn dan 0,7%.

De brander schoonmaken

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om de verbrandingskamer regelmatig te stofzuigen, maar vergeet ook niet om deze minstens een keer per maand schoon te maken. Wanneer er te veel verbrandingsresten achterblijven, kan de verbrandingslucht en de warme ontstekingslucht niet meer door. Het is daarom belangrijk om de resten regelmatig weg te schrapen en de wanden schoon te maken.

Wrijf het venster regelmatig schoon

Als het venster vuil is kan je de vlam visueel minder goed controleren en hierin dus geen onregelmatigheden opsporen. Vandaar dat het belangrijk is om deze regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor de assen van je pelletkachel, in plaats van een schoonmaakproduct. Maak krantenpapier vochtig en dop dit door de assen. De schuurkracht hiervan verwijdert het vuil. Ga daarna nog eens met een doekje over het venster.

De voorkant van de kachel niet vergeten

Verwijder regelmatig het stof van de kachel en stofzuig de luchtdoorlaat en de ventilatiegaten. Ook het buitenste rooster van de luchttoevoer moet regelmatig gereinigd worden.

Jaarlijkse controle door expert

Je pelletkachel kan je in grote mate zelf onderhouden. Toch doe je er goed aan om je pelletkachel jaarlijks te laten controleren door een expert. Deze zal volgende zaken controleren en schoonmaken:

  • De ventilatoren die lucht naar je kachel voeren en voor warme lucht zorgen in de kamer.
  • Alle elektronische apparatuur en verbindingen om je pelletkachel af te stellen.
  • Om een optimale afvoer van de verbrandingsgassen te garanderen en schoorsteenbranden te vermijden, controleert de expert ook je schoorsteen.

Nog niet beslist welke pelletkachel je wilt kopen? Je weet nu alvast wel waarop je moet letten bij onderhoud van je pelletkachel.

Hier vind je meer info over de prijs van een pelletkachel.

En hier lees je enkele tips die je kunnen helpen bij het keuzeproces.