Waarop letten bij keuze chape?

waar op letten bij chape

Aan het bouwen of verbouwen? Dan kan de ideale chape niet ontbreken. Chape is nu niet meteen het meest ‘sexy’ onderdeel van een bouwproject  maar het is de basis van een goede vloer. Er zijn enkele dingen waarop je moet letten bij de keuze van chape. We sommen ze voor jou op:

 

  • De dikte van de chape

 

De standaard chapedikte is 5 cm. Opteer je voor vloerverwarming? Hou er rekening mee dat je chapedikte dan 7 à 8 cm moet zijn. Hoogte uitsparen staat gelijk aan kiezen voor dunne maar hele sterke chape.

 

Liever dikkere of dunnere chape? Dat zal jou net een tikkeltje meer kosten. Meer info over wat chape kost, vind je hier.

 

  • De wapening van de chape

 

De verschillende soorten bewapening maken dat je goed moet opletten wanneer je prijsoffertes vergelijkt. Het moet om dezelfde soort chape gaan, met dezelfde bewapening.

Jarenlang was cementchape zonder bewapening de enigste soort chape. Het is de meest budgetvriendelijke chape maar niet altijd de meest functionele. Bijvoorbeeld bij het leggen van vloerverwarming, dan heb je een sterkere chape nodig dan de traditionele.

 

Chape met netwapening

Net als bij gewapend betond worden stalen netten erin verwerkt voor extra stevigheid. Ijzeren versterking wordt toegevoegd aan de chape en zorgt er zo voor dat het beschermt tegen mogelijke scheuren.

Chape met vezelcompound

De chape wordt verrijkt met nylon en andere kunststofadditieven. Naast de extra stevigheid biedt de vezelwapening extra voordelen:

  • De chape droogt sneller
  • De chape is sneller beloopbaar
  • Minder aanmaakwater nodig
  • De wapening kan niet roesten

 

Tip: Wil je garantie naar de sterkte van de chapevloer kies dan altijd voor een gewapende chape.

Droogtijd chape 

Dekvloer geplaatst? Wacht dan zeker 1 week voordat je het betreed. De chape moet eerst helemaal uitdrogen vooraleer je verder mag vloeren. De droogtijd bij een traditionele chape ligt op anderhalve week per centimeter dikte. De droogtijd loopt dus al snel uit op 2 maand. Niet genoeg tijd, kies voor sneldrogende chape, de droogtijd wordt versnelt met weken. De duurste maar snelste variant is de super sneldrogende chape, 2 à 4 dagen geduld en je kan verder met je bouwwerken.

Een klein overzicht met de verschillende droogtijden van de chapes:

 

ChapeChapediktedroogtijd
Traditionele chape

(cementchape)

5 cm50 dagen
Chape met vezelcompound5 cm40 dagen
Sneldrogende chape5 cm8-14 dagen
Super sneldrogende chape5 cm2-4 dagen

Hoe weten wanneer chape droog is? Heel simpel. Er zijn twee mogelijkheden. Als eerste kan je vragen aan het bedrijf dat jouw chape gelegd heeft om een vochtmeting uit te voeren (of zelf een vochtmeter huren). De andere methode kan je geheel zelf toepassen en vereist geen extra kosten. Neem een transparant glas uit je keukenkast, plaats deze op de vloer en wacht een dagje. Als er condens aan je glas hangt, dan is de chape nog niet droog. Hier moet je dus zeker op letten bij chape.

 

Chape combineren met de juiste vloerisolatie

30% van de warmte verlies je door de vloer. Daarom is het isoleren van de onderlaag een cruciaal gegeven. Combineer altijd een chape met een soort vloerisolatie:

 

  • PUR spuitisolatie

PUR is een polyurethaan schuim voor het isoleren van vloeren. Het wordt rechtstreeks aangebracht op de betonplaten waar alle leidingen reeds geplaatst zijn. Met een 0.021 w/(m,k) is het eersterangs thermische isolatie.

De oppervlakte wordt compleet opgespoten met schuim. Zo ontstaat een monolithische laag dat goed aansluit aan de muren waardoor leiding en buizen ingepakt zijn. Daarna kan het vloersysteem of de vloerverwarming aangebracht worden.

 

  • Schuimbeton

Schuimbeton is stortklaar schuimbeton dat vers een vloeibare brei is met een sterke cohesie. Het is licht, wordt gepompt, moeiteloos verwerkbaar en past zich aan elke vorm aan.

In verharde toestand heeft het een cellenstructuur die bestaat uit cement+ of mortelspecie en wordt gebruikt als uitvullingslaag.

 

  • Isolatiemortel

Deze isolerende uitvullingslaag is gemaakt op basis van gerecycleerde eps-korrels omhuld met de juiste toeslagstoffen. Het geeft verbeterende eigenschappen aan de cementgebonden mortel. De combinatie van chape en vloerisolatie kent men beter als isolatiechape.

Hopelijk is het ondertussen duidelijk waarop je moet letten bij chape en zullen deze tips je keuze vergemakkelijken.