Waarop letten bij de organisatie een teambuilding?

Een geslaagde teambuilding doet wonderen voor de sfeer op de werkvloer. Maar wie ooit al ’s zo’n dag organiseerde weet: geen simpele opdracht. Je moet rekening houden met vakantiedagen van je werknemers, specifieke wensen en zorgen, de grootte van de groep … Er zijn dus enkele zaken waarop je moet letten bij de organisatie van een teambuilding.

In dit blogartikel zetten we de meest voorkomende #fails even op een rijtje zodat je alvast aan deze niet ten prooi valt:

  • #Teweinigcentjes

Als het op teambuildings aankomt, ontvangen heel wat eventbureaus offerteaanvragen met onrealistische budgetten. Probeer dit te vermijden. Het is belangrijk dat je een realistische inschatting maakt van de kosten. Want niets is zo vervelend om te beseffen dat er, na het maken van een voorbereiding, toch niet genoeg budget beschikbaar is.

 

  • #Lastminute

Wacht niet te lang met het nemen van beslissingen. Grote last minute wijzigingen zijn not done en vertalen zich altijd in tijdsnood en inflexibiliteit, ook bij een teambuilding. Het brengt stress met zich mee waardoor het organisatieproces dreigt te mislukken. De boodschap is duidelijk: plan je teambuilding op tijd.

 

  • #Geendoelstellingen

Als je begint aan de organisatie van een teambuilding is het belangrijk om te weten wat je juist wil bereiken. Wil je het vertrouwen tussen de werknemers stimuleren, de samenwerking bevorderen of wil je je werknemers misschien kennis bijbrengen? Ambities genoeg om uit te kiezen. Geen doelstellingen formuleren zorgt vooral voor frustratie.

 

  • #Deniethaalbareplanning

Zeg ja tegen rust! Een kleine (of grote) pauze is een must tijdens een drukke en vermoeiende maar ongetwijfeld ook leuke teambuilding. Een korte activiteit te lang laten duren of omgekeerd, het is ver van ideaal. Balanceer dus goed de tijd die je nodig hebt voor jouw activiteit(en), een flexibel dagschema kan hierbij helpen.

 

  • #Gebrekkigevoorbereiding

Een teambuilding organiseer je niet zomaar ineens, een vooronderzoek en voorbereiding zijn essentieel. Ga kijken naar teambuilding activiteiten van vorige jaren en analyseer wat niet goed werkte en wat wel. Vergeet de praktische zaken niet: datum, regio, aantal personen, … Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je al deze valkuilen vermijdt dan is je teambuilding al voor de helft geslaagd. Het is ook nog belangrijk om te weten dat een teambuilding geen one-time event is. Beschouw het als een opstapje naar meer samenwerking tussen collega’s, een betere sfeer, … Pas dan mag je spreken van een écht geslaagd initiatief.

Onthoud dus zeker deze punten waarop je moet letten voor je teambuilding en succes is verzekerd!

Ontdek zeker ook 5 leuke ideeën voor een teambuilding!