Waarop letten bij een kunstgebit

Tanden doorstaan makkelijk de tand des tijds. Toch komt er meestal, op oudere leeftijd dan, een moment dat je tanden letterlijk “afgetand” raken en dat een alternatief aan de orde is. Gelukkig zijn er oplossingen genoeg zoals tandprotheses, implantaten, … En wat met een kunstgebit? Dat is dé ideale vervanger van je eigen tanden en het meest gebruikte alternatief. Waarop moet je nu letten met je kunstgebit?

Een goed kunstgebit gaat de rest van je lange leven mee en brengt geen bijwerkingen of moeilijke operaties met zich mee. Er zijn echter wel een paar zaken waarop je moet letten om je kunstgebit goed te ondehouden.

kunstgebit waar op letten

1. Het prijskaartje

Het spreekt voor zich dat een volledig kunstgebit veel duurder is dan wanneer enkel de onderkaak aan vervanging toe is. Voor een onder- of bovenkaak betaal je ongeveer 699 euro, voor een volledig kunstgebit ongeveer 1.250 euro. Geen paniek echter. Als jij een 50+’er bent, dan is een tegemoetkoming via het ziekenfonds mogelijk. De terugbetaling varieert naargelang jouw mondzorgtraject. Het komt er op neer dat je het jaar (liefst zelfs enkele jaren) voordien zeker naar de tandarts moet gegaan zijn.

 

2. Het dagelijkse leven

 

Ben jij een échte Bourgondiër? Dan gebruik jij jouw gebit doorgaans heel intensief. Hou daar rekening mee bij je keuze. Mogelijks is een klassiek kunstgebit dan niet de beste optie maar kies je beter voor een klinkgebit.

 

3. Kaken geschiktheid voor implantaten?

 

Wanneer je eerder opteert voor een klikgebit (door je Bourgondische levensstijl bijvoorbeeld) dan is het van groot belang dat je kaken sterk genoeg zijn om klikimplantaten te laten plaatsen. Je tandarts doet hier grondig onderzoek naar en zal je daarna het gepaste advies geven.

 

Je lach is één van de belangrijkst en het meest opvallende kenmerken van je gezicht, daarom is het cruciaal dat ook je kunstgebit in goede staat is. Blijf regelmatig op consultatie gaan bij de tandarts, hij of zij volgt alle evoluties perfect op!