Een brandverzekering nemen is niet verplicht, maar is vrij algemeen ingeburgerd in België. Vooraleer je overgaat tot de verzekering, is het belangrijk om eerst goed na te denken over je situatie en waarvoor je je precies wilt verzekeren. Lees in deze blog waarop je moet letten alvorens een brandverzekering af te sluiten. Lees hier voor meer info over de prijs van een brandverzekering.
Waarvoor verzeker je je?
Aanvankelijk dekte een brandverzekering – zoals de naam het zegt – enkel de gevolgen van brand. In de loop der jaren is dit geëvolueerd. Zo ben je met een brandverzekering automatisch ook verzekerd tegen de gevolgen van overstromingen, stormschade, omvallende bomen of sneeuw.
Bovendien kan je zelf nog toevoegingen doen. Zo kan je je inboedel laten verzekeren tegen diefstal en inbraakschade of waterschade laten dekken bij een breuk in de leidingen. Je kunt zelfs het studentenkot van je kinderen laten verzekeren.
Er zijn ook bijstandsformules, waardoor je bijvoorbeeld op bijstand kunt rekenen wanneer een slotenmaker komt als je je sleutels kwijtgeraakt of een klusjesman inhuurt voor een waterlek. Bedenk dus altijd goed waarvoor je je precies wilt verzekeren.
Brandverzekering: koppeling met woonlening?
Wanneer je van plan bent om over te stappen naar een andere verzekeraar, kijk je best na of dat geen invloed zal hebben op het tarief van je woonlening.
Pas op voor onderverzekering
Er is sprake van onderverzekering wanneer je woning bijvoorbeeld 500 000 euro waard is, maar je deze maar verzekert voor 300 000 euro. In dit geval betaal je een lagere verzekeringspremie, maar krijg je ook maar drie vijfde van de schade vergoed bij een schadegeval.
Vaak ben je je niet bewust dat je onderverzekerd bent. Je liet bijvoorbeeld renovatie- of verbouwingswerken uitvoeren die de waarde van je woning deden stijgen. Als je op dat moment je polis niet liet aanpassen, dan ben je onderverzekerd. Je controleert dit dus best ’s bij je verzekeraar.
Kleine lettertjes
Hou bij het afsluiten van een brandverzekering rekening met de kleine lettertjes. De dekking van schade kan bijvoorbeeld bij natuurrampen ruimer geïnterpreteerd worden bij de ene verzekeraar dan bij de andere. Zo zijn verzekeraars bijvoorbeeld niet verplicht om tussenbeide te komen wanneer je tuinhuis beschadigd is door een storm.
Eén tip: sta niet voor verrassingen en weet waarop je moet letten bij het afsluiten van een brandverzekering.