Geïnteresseerd in kunstgras? Je bent niet de enige. Kunstgras is steeds meer gewild. Vooral omdat het veel voordelen heeft. Het ligt het hele jaar mooi groen, en is altijd onderhouden. Verder voelt kunstgras goed aan. Heb je geen idee welk soort kunstgras bij je tuin past? Zie je door het grote aanbod niet meer helder? Ontdek hier waarop je moet letten bij de keuze en aankoop van je kunstgras.
- Het vaakst gehoorde “nadeel” van kunstgras? “Het heeft niet de uitstraling van écht gras.” Zoek daarom een leverancier die werkt met een V-shape®, MiNT® en/of ReaDY®-technologie. Die technologie zorgt ervoor dat nepgras bijna niet te onderscheiden is van echt gras.
- We raden aan kunstgras niet online te kopen. Zorg voor een leverancier die je het product kan laten zien, voelen en vergelijken. De aanbieder zal je ook beter kunnen adviseren welk type kunstgras in jouw situatie het meest geschikt is. De aankoop van kunstgras is per slot van rekening een duurzame investering.
- Waar je zeker moet rekening mee houden is dat de aankoopprijs van je kunstgras niet de enige prijs is die je betaalt. Er komen nog kosten bij van de aanleg en het transport. Deze 2 zaken worden vaak onderschat en zorgen ervoor dat de totaalprijs vaak hoger ligt dan verwacht.
- Één van de meest onderschatte aspecten van kunstgras is de veiligheid. Er zijn immers soorten kunstgrassen verkrijgbaar die hoge concentraties schadelijke stoffen bevatten waardoor huisdieren of gezinsleden ziek kunnen worden. Ga dus op zoek naar een leverancier die kunstgras verkoopt die uitvoerig getest is en verkocht wordt volgens de Europese normen.
- Het is belangrijk dat je kunstgazon een dubbele backing heeft, op die manier zal je gazon langer meegaan. Met de backing bedoelen we de stof waar de kunstgrasvezels verweven zijn. Wie een enkele en dus minder sterke backing aankoopt, loopt het risico dat het gazon minder lang zal meegaan.
- Wanneer je kinderen hebt die graag buiten spelen is het belangrijk dat je kunstgras er na enkele jaren nog steeds goed uitziet. Kies in dat geval voor een slijtvast type kunstgras. Deze types worden bijvoorbeeld ook gebruikt op sportvelden. Het is moeilijk om dit type te herkennen op zicht. Vraag daarom aan je aanbieder in de buurt of hij dit type verkoopt. Maar er zijn ook manieren om zelf te gaan onderzoeken welk kunstgras slijtvast is of niet. Zo kan je een kunstgras staaltje een tijd lang in chloor leggen om te checken of het de groene kleur behoudt. Een andere methode is om het staaltje een week onder een zwaar voorwerp te leggen om te kijken of de grassen daarna niet plat liggen.
Kunstgras gekozen, gekocht en aangelegd? Check dan zeker deze 5 tips om je kunstgras te onderhouden!