Waarop letten tijdens het onderhoud van je koersfiets?

De aankoop van een koersfiets zal je ongetwijfeld al veel plezier bezorgd hebben. Om je hobby zo goed mogelijk te kunnen blijven uitoefenen, is het belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Tijdens een flinke poetsbeurt zie je vaak welke eventuele problemen en mankementen er zijn aan je fiets en wat je moet vervangen. Heb je een koersfiets staan, maar weet je niet hoe die het best poetst? Lees hier waarop je zoal moet letten tijdens het onderhoud van je koersfiets.

Koersfiets

Onderhoud van je koersfiets: begin met afspoelen

Na een fietstochtje, zeker in regenachtige omstandigheden, kan je fiets erg vuil zijn. Dan kan je die best meteen afspoelen met de tuinslang of een mobiele reiniger. Op die manier blijft het vuil niet aankoeken.

Gebruik hierbij geen hogedrukspuit. Hoe gemakkelijk en snel dit ook lijkt, een hogedrukspuit kan het vet uit de lagers van je fiets wegspuiten. Je lagers zullen dan vlugger slijten en roest worden. Indien je fiets niet zo vuil is na je rit, spoel dan gewoon even af en droog af met een doekje.

Afspoelen niet genoeg?

In sommige gevallen kan het goed zijn om je fiets met de hand te wassen. Wanneer die erg vuil is, of je hem al een tijdje niet hebt schoongemaakt bijvoorbeeld. Gebruik hierbij lauw water en een goede fietsreiniger. Deze laatste zorgt ervoor dat het vuil makkelijk loskomt. Bovendien zal je fiets met minder vlekken opdrogen door het gebruik van een fietsreiniger. Met een washandschoen of zachte borstel, kan je opgehoopt vuil verwijderen. Zo voorkom je krassen op je frame.

Fietsketting

Ook de fietsketting neem je best eens onder handen. Als die niet zo vuil is, kan je deze perfect met lauw water en fietsenreiniger schoonmaken. Indien die wel smerig is en je hem niet zomaar proper krijgt met het de fietsenreiniger, kan je beter je fietsketting ontvetten. Dit doe je met een goede kettingreiniger. Spoel de ontvetter daarna met water. Smeer je ketting regelmatig in met olie of wax.

Wax je frame

Last but not least bij het onderhoud van je koersfiets. Wax je bolide met polish wax, zodat je fiets weer kan “shinen”. Je fiets gaat er letterlijk van blinken en je brengt bovendien een beschermend laagje aan door te waxen.

Zo, nu weet je alvast waarop te letten bij het onderhoud van je koersfiets? Heb je echter nog geen koersfiets, maar wil wil je graag een aanschaffen? Lees hier enkele tips die je kunnen helpen bij dit keuzeproces.