Een warmtepomp kopen: waarop moet jij letten?

Binnen dertig jaar willen we met z’n allen in een energieneutraal en zo duurzaam mogelijk België leven. Veel mensen proberen hun steentje bij te dragen door aanpassingen te maken aan hun eetgewoontes, werk, transport … Met een warmtepomp kan dit ook thuis. Maar voor je een warmtepomp koopt: er zijn enkele zaken waarop je moet letten bij je keuze. Ontdek het snel.

waar op letten bij kopen van warmtepomp

Het vervangen van een klassieke Cv-ketel naar een energieneutrale warmtepomp is een grote stap richting duurzaam wonen. Het is een flinke investering met een nog groter rendement. Toch zijn er enkele zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een warmtepomp:

 

1. Is je woning geschikt voor een warmtepomp?

Voordat je begint met zoeken naar de ideale warmtepomp, controleer eerst of je wonen er wel geschikt voor is. Twee zaken zijn daarbij cruciaal:

  • Een goed geïsoleerde woning
  • De verwarming moet op een lage temperatuur, minder dan 50° functioneren

 

Woningen die jonger dan 1975 zijn in de meeste gevallen perfect geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp. Als dat niet zo is, kan een beperkte investering je woning misschien wel geschikt maken. Bij oudere woning is dat ook een optie, maar dat kost heel veel geld en tijd.

 

2. Subsidies en kosten

Het kopen van een waterpomp is een grote investering, zeker als daar nog mogelijke isolatie kosten bijkomen. Vrees niet, er zijn heel wat subsidieregelingen en premies die de kosten wat dragelijker maken. Vergeet dus zeker geen onderzoek te doen of je in aanspraak komt voor gemeentelijke of provinciale premies.

 

Soort warmtepompPremie
Geometrische warmtepomp€4.000
Hybride / lucht-water warmtepop€800 – 1.500
Lucht-lucht warmtepomp€300

Meer over de prijs van waterpompen lees je hier.

3. Soorten warmtepompen

Vergelijk een warmtepomp een beetje als een omgekeerde koelkast. Het haalt warmte uit (grond)water, lucht of bodem en geeft die warmte af aan verwarmingsleidingen. De verschillende soorten warmtepompen zijn gebaseerd op de omgeving waaruit warmte onttrokken wordt. We kunnen 5 soorten onderscheiden:

 

  • Lucht-lucht of ventilatiewarmtepomp
  • Hybride lucht-water warmtepomp
  • Lucht-water warmtepomp
  • Grond-water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp

Laat je goed adviseren, dan betaalt zo’n grote investering zichzelf volledig terug! De juiste warmtepomp installeren is niet enkel een verantwoorde investering maar levert ook een bijdrage aan een energieneutraal beleid. De regering zal je dankbaar zijn ;).